Att en snickare och en målare är hantverkare håller nog de flesta med om. Men vad gäller sömmerskan, skribenten eller IT-tekniker? Alla jobbar de med ett hantverk och med händerna. Är det också hantverkaryrken?

Olika definitioner på hantverkaryrken

  • Hantverkarlöner.se

På hantverkarlöner.se definieras hantverkaryrken med tjänster som anses vara ”eftertraktade och behövliga”. En person som skrev papyrusrullar under Egyptens storhetstid var då hantverkare men idag skulle personen inte ha något jobb. Dessa hantverksyrken är varken eftertraktade eller behövliga i vårt samhälle.

Snickare, målare, elektriker och VVS-tekniker är däremot väldigt eftertraktade och behövliga i samhället. De behövs för att samhället ska utvecklas och ekonomin ska kunna växa.

Däremot är definitionen ändå relativt otydligt. För vad är behövligt? Personer som syr om gamla möbler (tapetserare) och skulptörer – är de behövliga och eftertraktade? Uppenbarligen eftersom deras arbete finns och människor livnär sig på yrket. Men blir det hantverksyrken enbart på grund av detta? Webbyrån, IT-konsulten och lampinstallatören arbetar med händer och har yrken som är behövliga. Men är det hantverksyrken?

  • Wikipedia

Wikipedia anger att hantverkare är en person som i sitt yrke ”jobbar med händerna”. Det betyder därmed att skribenten som dagligen skriver med händerna samt bagaren är hantverkare. Detta tillsammans med ett mycket stort antal yrken då väldigt många yrken bygger på att arbetet utförs primärt med händerna.

Samtidigt påpekas det i artikeln att hantverkare, i dagens språkbruk, fått en smalare inriktning. Detta genom att vara yrkesgrupper inom byggsektorn där arbetet inte kan utföras utan en specifik kompetens. Det är därför som just målare, murare, elektriker och liknande yrken nämns som hantverkaryrken.

Dessutom påpekas att hantverkare används för att beskriva ”mjukare” yrken där arbetet utförs med textilier.

Med historia från skråväsen

För länge sedan var hantverksyrken indelade i skrån. Här fanns exempelvis just snickare och vävare. Genom att historiskt se på vilka branscher som var med i dessa skrån går det även att göra en smalare och tydligare definition på hantverkaryrken.

Det var främst branscher inom byggnation och sömnad och det är även inom dessa områden som ”hantverkare” främst nämns. Detta med något större fokus på just byggbranschen.

Med den definitionen kan en skomakare som genomför ett fingerfärdigt arbete vara hantverkare men inte en skribent som med fingrarna skriver en artikel på en dator. Det krävs därmed att man går tillbaka till skråväsendet för att förstå definitionen.